lørdag den 14. november 2009

Tubablæseren


Jeg har mange gange tænkt på hvilken mand det er der sidder på Rådhustorvet og spiller tuba. Om han har noget specifik betydning for byen. Historien bag ham er, at Frederikshavn kommune i start firserne ønskede et kunstværk der ville blive et "Markant led i bybilledet". Derfor fik man Arne Ranslet til at lave "Tubablæseren. I 1984 stod den placeret i Rådhusets forhal ind torvet ved Rådhusstrædets udmunding var færdigt i 1985. Den måske mere sandfærdige historie er, at tubaspilleren sidder og kigger over på byrådet, og hvis det nogensinde skulle ske at de blev enige, så vil han trutte i tubaen - hvilket han ikke har gjort endnu. - sf


Tegning ved Rådhuset


"Frederikshavn er fed, her vil vi bo"


Dette billede siger meget om hvad det er Frh. kommune trænger til nu - og om mange år. Alle de unge der nu eller snart skal igang med at tage en uddannelse udenfor regionen, skal have noget at komme tilbage til. Have følelsen af, at frederikshavn er fed - Ligesom billedet her fortæller så godt. - sf

Altertavlen i Frederikshavn KirkeDet er skagensmaleren Michael Ancher, der har malet billedet til Frederikshavn Kirke, der stod færdigbygget i 1892. Det fortælles, at Michael Ancher havde ladet sine venner og andre godtfolk fra Skagen stå model. Deriblandt også Holger Drachmann. Men da det kom de gode folk, der stod bag den nye Frederikshavn kirke og bestillingen af alterbilledet, for øre, at det var Holger Drachmann, der stod model til Peter, der optræder på billedet (manden med den gule dragt), så slog de bak og sagde, at sådan en altertavle skulle Frederikshavn Kirke i hvert fald ikke have. Holger Drachmann var for dem nemlig ikke kendt for det gode. Han var kendt som en ret så udsvævende fyr med flere forliste ægteskaber bag sig.


Michael Ancher stod vel og manglede penge. I hvert fald føjede han sig efter frederikshavnernes ønske. Men så har han alligevel måske tænkt, at så let skulle de ikke slippe. Og Holger Drachmann kom med på billedet alligevel, ikke som Peter, nej, men som Peters skygge.


Det er ikke det værste – at have skyggen med.'

- LH

Politikere i RingenFrederikshavn Kommune holder i år prøvevalg for unge helt ned til 14 år!

Det giver de unge en chance for at deltage aktiv politisk, da der i dagene op til er debatter, politisk cafe og eget afstemningslokale.

Her ses et politisk arrangement på Frederikshavn Gymnasium, hvor politikerne kæmpede i bokseringen. Det var en sjov og anderledes måde at formidle lokalpolitik på.

- MM

Yatch M/Y EclipseVerdens største Yacht M/Y Eclipse besøgte midt i september Frederikshavn under en teknisk prøvesejlads ... i Kattegat.


Man havde lidt vrøv med skibet og ville have en dykker i vandet .... special håndværker blev hentet i finland med Privat Jet ... SÅDAN!


Skibet er ved at blive bygget færdigt til en Rig Russer .. og den kommer til at stå i over 2,4 Milliarder danske kroner .. og er hermed Verdens Største .. 162 meter lang og 20 meter bred ... den ses her ....

- K.G


Fodspor i Sandet


Et fodspor i sandet,

en udsigt over vandet,

en genkendelig stemme,

her har jeg hjemme.

- MM